Tuesday, 3 July 2012

Tutorial : Cara Mudah Center kan Header / Banner Blog

As Salam & Selamat Sejahtera (^_^)
1st tutorial untuk uols.
Tujuan buat tutorial ni untuk simpanan sendiri jugak, senang nak rujuk kemudian hari.
Tutorial pertama ni sy nak tunjuk cara nak center kan header / banner untuk blog.
Yang dah expert mesti dah tau caranya. Tapi bagi new blogger meh try cara di bawah :  

1. Dashboard > Template > Customize

2. Kemudian klik Advance > Add CSS dan copy coding kat bawah ni, kemudian paste dalam kotak putih.
.header-outer {
margin-left:90px;
}
  • 90px tu boleh tukar sampai dapat position banner yang uols nak.



3. If dah paste and dah puas hati klik Apply to Blog kat blah atas tu.

4. Dah siap!

"Kalau guna cara ni uols x perlu nak bukak coding html yg panjang2 berjela tu.
Kalau tak suka pun boleh delete coding ni tanpa menjejeskan template uols."

48 comments:

  1. alhamdulillah..akhirnya dpt buat, yeay~! thanks a lot~! :)

    ReplyDelete
  2. banyak dah cuba tutorial blog2 lain..cuba tutorial ni baru jadi..tq :)

    ReplyDelete
  3. thanks :) menjadik tau ! wink wink

    ReplyDelete
  4. thanx .. memang menjadi :) selamat berpuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wc.. slamat berpuasa jugak .. :)

      Delete
  5. finally... menjadi jgk! hehe. tq! :-)

    ReplyDelete
  6. Thanks, tuto nim paling senang. simple.

    ReplyDelete
    Replies
    1. css coding mmg senang. hehe. wc.. :)

      Delete
  7. Alhamdulillah..mnjadi..thanks 4 sharing =)

    ReplyDelete
  8. Menjadi lhaa . Thank you kak Shabby ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. bestnyee.. no biggie my dear. :)

      Delete
  9. tq very much dik! pasal blog kan dah tak mcm dulu so tak tahu nak edit2 mcm dulu... tqvm!

    ReplyDelete
  10. tak pham la,knapa saya buat tak jadi...

    ReplyDelete
  11. assalam, saya guna tutorial awk ni. terima kasih (:

    ReplyDelete
  12. akak, your blog is so cute! btw, i just nak blog secute akak. ajar boleh? :)

    ReplyDelete
  13. thank you so much ! akhirnya jd jugak !

    ReplyDelete
  14. alhamdullilah dah buat..jadi.Tutotial cara yang paling senang..:) thanks Shabby

    ReplyDelete
  15. menjadi ... terima kasih akak ^^

    ReplyDelete
  16. Coding paling mudah difahami..TQ!!!!
    meh singgah blog nubis sy nih..hehe

    ReplyDelete
  17. assalam..senang difahami dan mudah sangat..tq ye

    ReplyDelete