Saturday, 15 October 2011

Resepi : Mee Kari

As Salam & Selamat Sejahtera (^_^)

Semalam mood kerajinan untuk masak ni tinggi, jadi sy & roommate fikir nak buat mee kari.
Lepas abes keje terus beli bahan untuk masak.
Tapi ada beberapa bahan yang tak lengkap. Kerang, taugeh takda & beberapa bahan lain.
But sedap jugak w/pun tak cukup bahan. :)
Sy masak macam ni. Sy bg full resepi.

Mee kari ku... :p

Bahan-Bahan :

  • 4 sudu rempah kari daging
  • 200ml santan - sy guna santan segera je
  • 1 liter air - Kalau nak cair sikit boleh tambah lagi air
  • Ayam dipotong kecil - Terpulang nak banyak mana
  • Kerang - Terpulang nak banyak mana
  • 4 tangkai daun kari
  • Bunga cengkih, kayu manis & the geng
  • 1 labu bawang besar - dikisar halus 
  • 5-6 ulas bawang putih - dikisar halus
  • 2 cm halia - dikisar halus
  • 2 sudu cili kering yg telah dikisar halus
  • ½ inci asam keping
  • Garam & perasa secukupnya
      # Lain bahan & hiasan :
  • Fish cake & fish ball - potong ikut citarasa anda
  • Taugeh - dicelur
  • Kacang panjang - dicelur
  • Sawi - dicelur
  • Telur - direbus
  • Bawang goreng 
  • Tauhu - digoreng & dihiris
  • Cili kecil - dihiris
  • Limau kasturi

Cara-Cara : 

  1. Tumis daun kari, bunga cengkih, kayu manis & the geng.
  2. Masukkan bahan kisar (bawang besar, bawang putih & halia), tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan cili kering & tumis hingga naik minyak.
  4. Masukkan serbuk kari. Kacau rata.
  5. Masukkan ayam & sikit air / santan. - biar ayam sebati.
  6. Masukkan lebihan santan & air. Biar mendidih.
  7. Masukkan kerang, garam & perasa, fish ball & fish cake.
  8. Biar mendidih. 
  9. Siap!

2 comments:

  1. bess nye..leh try ni..
    oh...akk terfollow terus lah
    http://hyazz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. @hyazz : hehe.. nti try k.. tq.. :)

    ReplyDelete