Wednesday 20 June 2012

RESEPI : Ketam Masak Lemak Cili Api

As Salam & Selamat Sejahtera (^_^)

Actually dah lama jugak masak ni, tapi lupa nak nak isi kat blog ni.
Masakan ni antara yang paling sy suka. Lagi2 kalau mak yang masakkan. Lagi la mabeles.
Ini pertama kali sy cuba buat sendiri masakan ni guna resepi mak. Yummy!

Ketam Masak Lemak Cili Api


Bahan-Bahan :

  • Ketam 3 ekor
  • Santan 2 cawan
  • Kacang panjang (nak letak terung pn boleh, timun pun boleh, ikut la apa yang anda suka)
  • Asam keping
Bahan Kisar : 
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 labu bawang besar
  • 1 inci halia
  • 3 batang serai
  • 1 inci kunyit hidup
  • 10 biji cili api

Cara-Cara : 

  1. Masukkan bahan yang telah dikisar kedalam santan.
  2. Kemudian masak diatas api sederhana.
  3. Kacau dengan perlahan hingga santan mendidih.
  4. Masukkan kacang panjang, biarkan empuk.
  5. Lastly masukkan ketam & asam keping. Biar seketika.
  6. Siap & boleh dihidang.

No comments:

Post a Comment