Wednesday 3 August 2011

RESEPI : Nasi Ayam Hitam

As Salam & Selamat Sejahtera (^_^)

Macam mana puasa ari ni? ok? Until now sy ok lagi la...
Petang nanti tak tau la, sebab sy selalu pedih perut bila petang je.. huhu..
Emmm, ari ni sy nak post pasal resepi lagi.. Resepi nasi ayam pulak..
Masa 1st day puasa ari tu, sy & housemate discuss la pasal menu untuk berbuka, pikir punya pikir, kami decide nak buat nasi ayam.

Ni la rupa nasi ayam hitam sy.. heehhe.. Hitam itu menawan keyh!

Ayam Hitam itu menawan..

Nasi kuning diraja gitew..


Bahan-Bahan Sup :
  • Bawang  besar - 1 labu (tumbuk)
  • Bawang putih - 3 ulas (tumbuk)
  • Halia - 2 cm (tumbuk)
  • Serai - 2 batang (diketuk)
  • Sup bunjut - 2
  • Bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kayu manis
  • Kiub ayam - 2
  • Serbuk sup - 1 sudu
  • Serbuk kurma - 1 sudu
  • Garam & ajinamoto
  • Air secukupnya
  • Ayam - jangan potong terlalu kecil.
Cara- cara :
  1. Tumis  serai, bahan yang ditumbuk & bunga lawang, cengkih, buah pelaga, kayu manis sehingga naik bau.
  2. Masukkan air secukupnya. Biar sampai mendidih. Dan masukkan sup bunjut.
  3. Masukkan pula ayam dan biarkan empuk.
  4. Setelah ayam empuk, angkat dan ketepikan.
  5. Kemudian masukkan kiub ayam, serbuk sup, serbuk kurma, garam & ajinamoto secukupnya. biar mendidih.
  6. Rasa dulu, kalau dah sedap boleh tutup api. :)
Bahan-bahan untuk diperap :
  • Madu
  • Kicap manis
  • Sos tiram
  • Bawang putih - 2 ulas (ditumbuk halus)
  • Halia - 1 cm (ditumbuk halus)
Cara-cara :
  1. Gaul kan semua bahan dan perap ayam yang telah direbus dalam sup tadi selama 15 minit.
  2. Kemudian goreng dengan api yang perlahan.
Bahan-bahan untuk nasi :
  • 3 cawan beras
  • 2 sudu mentega
  • 2 cm halia - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • Sedikit garam
  • 4 1/2 cawan sup yang telah siap tadi.
  • Pewarna kuning. (optional)
Cara-cara :
  1. Basuh beras dan toskan.
  2. Masukkan beras dan sup tadi ke dalam rice cooker.
  3. Panaskan mentega & tumis halia dan bawang putih hingga garing, dan masukkan ke dalam periuk nasi tadi. Masukkan sekali mentega tu.
  4. Masukkan garam secukup rasa dan biar nasi masak seperti biasa.
Bahan-bahan untuk sos :
  • 6 biji cili besar (merah)
  • 4-5 biji cili kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • Garam & ajinamoto secukup rasa
  • 3 sudu cili sos
  • 2 sudu gula
  • Air - Jangan banyak sangat air, nanti sambal cair.
Cara- cara :
  1. Masukkan semua bahan dalam blender, dan kisar sehingga lumat.
  2. Kemudian masak sambal atas api yang kecil hingga mendidih.

P/S : 1) Kicap lebihan perap ayam tu boleh makan jugak buat sos, didih kan atas api yang
             perlahan dulu. Pastu leh hidang sekali untuk curah atas ayam.. :)
         2) Gambar sambal & sup tak letak sebab gambar blur.. so sad...
             maklumla snap guna hp je.. :p

No comments:

Post a Comment