Friday, 7 October 2011

Resepi : Chocolate Ganache

As Salam & Selamat Sejahtera

Perasaan sy hari ni sangat gembira, suka, & sebagainya  sebab 1st time buat coklat ganache menjadi dengan jayanya. hehe. Ganache ni leh guna untuk topping kek, makan ngan roti, 
nak letak kat wafer pun boleh. 
So semalam sy buat ganache ikut resepi sy sendiri. Sebelum tu nak tunjuk kek sy yang dah ditopping dengan ganache tu. :)

tadaaa.... kek yg dah letak ganache. :p

Bahan-Bahan :

  • 200gm Whipping cream
  • 200gm Dairy Milk Chocolate (sy gn brand Vochelle)
  • 78gm Semi-sweet Dark Chocolate ( sy gn Van Hauten)
Cara-Cara :

  1. Panaskan whiping cream.
  2. Potong coklat kecik2 & masukkan dalam mangkuk.
  3. Kemudian tuangkan whipping cream yang panas tu dalam coklat tadi.
  4. Kacau perlahan2 sampai semua coklat cair & sebati.
  5. Biar agak sejuk sikit baru tuang atas kek.
*** Untuk kek ni sy guna tepung segera je, memang sangat sedap, lembut & moist.

4 comments:

  1. TEPUNG SEGERA JENAMA APE? salam kenal.. kom jenguk2 n follow belog saya juga

    ReplyDelete
  2. @wan habibah : salam kenal.. sy gn brand pillsbury. :)

    ReplyDelete
  3. wah, resipi yang senang! thanx membantu dear

    ReplyDelete